Sevdigim filmleri paylasmak istedim...

Saturday, June 30, 2007

13/ Tzameti/ 13/ Onuc (2005)


Gecen ay karli daglarin tepelerinde dolasirken bizi oraya cikaran adam yanindaki kadina " Iste Sundance su tarafta kaliyor diye gosteriyordu." Sundance deyince tabii ki akla ilk gelen seylerden biri de sinema. Her sene Ocak ayinda duzenlenen bu festival Amerika'daki bence en guzel film festivali. Ozellikle independent filmlerin geldigi festival son zamanlarda Hollywood'daki buyuk studyolarin da ilgisini cekiyor, gerci festivali duzenleyenler bundan pek hosnut degiller ama ne yaparsin...

Neyse gelelim filmimize. Tzameti, Gurcuce'de 13 demek. 2006'da Dramatic Dunya Sinemasi kategorisinde Juri Buyuk Odulunu alan bu film Gurcu yonetmen Gela Babluani'nin ilk uzun metraf filmi. Senaryoyu da kendisi yazmis ve filmdeki basrol oyuncusu da erkek kardesi George. Babalari da yonetmenmis bu maharetli kardeslerin...

Sebastian ve ailesi, Fransa'ya goc etmisler ve zor sartlarda geciniyorlar. Bir evin catisini onarmaya baslar. Ev sahibi adamin olumu sonucu parasini alamaz ama calisirken eve gelen bir zarfi, duydugu konusmalardan onemli oldugunu ogrenip yanina alir. Icinde bir takim direktifler ,bir yerlere gitmesi icin tren biletleri, 13 numarali bir kart, biraz para v.s. var olan bu zarfi alip, nereye gidecegi bilmeyen bir maceraya atilir genc Sebastian. Bu noktada soyle dusunuyor izleyici " Kaybedecek neyi var ki? Calistigi is is degil, hayatinda baska bir hareket yok, neden olmasin?". Ama gelisen olaylar bunun hic te kucuk bir macera omayacagini gosterir.

Onu karsilayan adam kendisini gozlerini baglayarak bir eve goturur. Ev alabildigine kalabalik, bir suru kelli felli parali adamla dolu. Bir de kendisi gibi tipler var. Ama onun gelmesine pek de sevinmeyen bir grup ta var, cunku o bekledikleri 13 numara degil. Asil gelmesi gereken olen ev sahibidir ve birazdan baslayacak olumune rulette rol alacaktir gelebilseydi. Biraz konusmadan sonra Sebastian oyundaki yerini alir, ve silahlar verilir ellerine, sonra kursunlar, bir daire etrafinda herkes onundekinin kafasina dogrultur silahi ve hakemin basla isareti olan ampulun yanmasiyla patliyor silahlar. Oyun son iki oyuncu kalana kadar devam ediyor ve her raundda kursun sayisi artiyor. Aralarda oyuncular, ya uyusturucu aliyor, ya iciyor, birazdan olup olmeyeceklerini mi dusunuyorlar, yoksa kazanirlarsa alacaklari parayla ne yapacaklarini mi ya da buraya nasil geldiklerini mi bilemem. Olenler evin bodrum katina indiriliyor, bahisler degistiriliyor, zengin kesim, olup giden zavalli kucuk insanlar uzerinden egolarini tatmin ediyorlar.

Velhasil, sonunda Sebastian kazaniyor ve parayi aliyor ama son raundda karsilastigi oyuncunun menajeri(ayni zamanda kardesi) pesine dusuyor, tabii pesinde polis te var ve onlar da bir yerde yetisiyorlar Sebastian'a ama onlardan once parayi ailesine gonderiyor, polise de orda gordugu arabalardan birinin plakasini veriyor. Bindigi trende karsilastigi oyuncunun kardesi gelip Sebastian'i oldurmese belki de onun icin cok degisik bir macera olacakti bu ama zannediyorum ki yasasa bile o kadar insanin olduruldugu bir ortami gordukten sonra normal hayata donebilsin. Belki onun da olmesi, bir rahmetti.

Film siyah-beyaz. Film Noir kategorisinde, cok ozenle cekilmis, oyunculugu super bir "diamond-in-the-rough". Sanirim Brad Pitt'in firmasi filmin Hollywood versiyonunu yapacaklarmis ama yine ayni yonetmen. Ama eminim isin icine daha ticari kavramlar da girecektir, kadin ve ask hikayesi v.s.
Simdiden birsey demek zor ama bence boyle guzel filmlere keske hic dokunulmasa, orjinal halleriyle kalsalar.

Oyuncu olarak cok fazla unlu kisi yok. Sadece extralari izlerken bir adamdan bahsediyorlardi. Sanirim Mr. Schlondorff'u oynayan Vania Vilers. Bu amcam epeyce yasli Avrupali bir aktor. Film icin deneme cekimine geldiginde yonetmen sanirim epey bekletmis, sonra epey bir sahne denemisler ve sonunda bi dusuneyim falan demis. Ve isin komik tarafi film zaten dusuk bir butceyle cekiliyor ve boyle bir oyuncu gelip oynamak istiyor, yonetmenin orda hemen hayhay demesi gerekirken belki acemiligin verdigi titizlikle boyle davraniyor.

Bu filmi izlemenizi israrla tavsiye ediyorum. Film hakkinda yazilmis su iki yoruma da burdan ve surdan bakabilirsiniz.

Muhabbetle!

No comments: